Sayfalar

Antakya'da Bir Kaç Gün



Gaziantep'te yaşıyorsanız ve bir kaç günlük kısa bir tatiliniz varsa, gidebileceğiniz en güzel yerlerden biridir Antakya. Herkese hitap eden bir yanı var bu şehrin. Yemek isterseniz yemek, deniz isterseniz deniz, kültür isterseniz kültür...


Bu şehri gezecekseniz başlamak için en uygun yer şehir merkezinde Asi nehri kenarında bulunan Uzun çarşı. Uzun çarşı birbirine bağlanan uzun koridorlardan oluşan labirent gibi bir çarşı. Kıyafetten makyaj malzemelerine, bitkisel ürünlerden yöresel yieceklere kadar aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir çarşı burası. Yöresel yiyecek demişken, sürk de denilen biberli Antakya çökeleği, örgü peynir, tuzlu yoğurt ve tabi ki nar ekşisi bunlardan en önemlileri ve kesinlikle almadan geçmemeniz gerekenler.


Bu kadar büyük bir çarşıyı gezdikten sonra acıkmamak imkansız, çarşı yakınlarında yöresel yemekler yiyebileceğiniz bir çok yer bulabilirsiniz. Biz kağıt kebabını denedik, gayet güzeldi. E tabi bir de Antakya'nın meşhur künefesinden yemeden olmaz. Kral Künefe en meşhur künefecilerden ve Uzun Çarşı'nın çıkışında bir şubesi var.

Antakya'nın merkezinde gitmeniz gereken en önemli yerlerden biri de Antakya Müzesi. Müzede Hatay yöresinden çıkarılan mozaikler ve 3 metre boyundaki Apollon heykeli yer alıyor.







Yine Uzun Çarşı yakınlarındaki MS. 600'lü yıllarda inşa edilmiş olan ve İslamın Anadolu'da yayıldığı ilk cami olarak bilinen Habibi Neccar Cami de gezilmesi gereken yerlerden biri.

 
                           



Boşuna medeniyetler mozaiği demiyorlar Antakya'ya, sadece müslümanlar için değil, hristiyanlar için de çok önemli bir şey var Antakya'da: Saint Pierre Kilisesi. Bu kilise Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul ediliyor.

  
 Antakya'nın doğal güzelliklerinde biri de Harbiye tabi ki. Burası, her ne kadar suyu azalmış olsa da bir şelalenin aktığı, su içinde bulunan masaların olduğu içkili restoranların bulunduğu ağaçlıklar içinde bir yer. Burada bolca ipek ürün bulabilir, hediyelik eşya satan tezgahlardan alışveriş yapabilirsiniz.
  



Benim gibi bir deniz aşığıysanız Antakya'da görmeniz gereken yerlerden biri de Samandağ. Samandağ Antakya'nın bir ilçesi ve dünyanın en uzun ikinci sahiline sahip (tam 14 km.).  Samandağ'a bağlı Çevlik bölgesinde Titus tünelini ve Kaya Mezarları da gezmek lazım.





 Ne yazık ki Samandağ'ın kumsalı eskisi kadar temiz değil, ama ille de denize girmek isterseniz Arsuz'a ve ya İskenderun'a gidebilirsiniz. İskenderun'da denize girebilir, deniz kıyısı boyunca uzanan parkta uçurtma uçurabilir, yine bu parktaki kafelerde otorup denizi izleyebilir, balık ve ya özel bir sosla yapılan İskenderun döneri yiyebilirsiniz.


       
 



İskenderun sahilinde yağmurlu bir gün.





Bunların dışında, vaktiniz olursa iki katlı cumbalı evlerin bulunduğu Arnavut kaldırımlı Eski Hatay'ı gezebilir, Asi nehri kenarında uzanan büyük Antakya parkında vakit geçirebilirisiniz, iyi eğlenceler... 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder